The Sunday Newspaper

MULTIVERSE 5 DETALIU

Vinyl Blood

” […] In the era of biotechnology, artists anticipate the terrifying freedom of modeling of the human body, and especially the loss of its integrity. Without recourse (too used and easily expressed) through fragmentation, painter Laura Covaci (n.1964) has gradually, since 2000, realized a Posthumanity as a bioelectronic hybrid.[…] “

In era biotehnologiilor, artistii anticipeaza terifianta libertate de modelare a corpului uman si, mai ales, pierderea integritatii lui. Fara recursul (prea uzat si lesne expresiv) la fragmentarea, pictorita Laura Covaci (n.1964) a ajuns treptat, incepand cu anul 2000, sa imagineze o Postumanitate sub semnul hibridului bioelectronic.

Absolventa de pictura murala, Laura Covaci evolueaza de aproape doua decenii pe scena europeana (mai ales francofona) si in Atlanta – S.U.A. Artista vine dintr-o stimata familie cu destin in lumea literelor (Aurel si Stela Covaci). Extrem de independenta si singulara in demersuri, Laura Covaci exploreaza derapajele dezumanizarii autiste. O face printr-un cod antropofigurativ manevrat parca de recii manieristi ferrarezi.

Derularea iconografica a picturii sale este, ea insasi, un scenariu interesant de urmarit in gradatiile straniului dedus din gestica si stilizarea corpului: tema singuratatii, a somnului aparent, a cuplului somnolent, apoi abandonul si senzualitatea postarilor in piscina. Umanoizii ei fara pilozitati devin dupa 2005 copii-papusi, infanti de laborator contaminati de robotica si de bransari digitale. Panzele de format mare sunt elaborate cu o intensitate psihologica pe masura travaliului pictural de a capta si fixa seductia terifiantului.

Un laptop, o lalea artificiala, o pensa chirurgicala, un carlig in vertex si sosete in romburi arlechin adancesc misterul unor gnomi senzuali, strapunsi insidios de tije fine. Dincolo de eroii stranii si de putina lor recuzita, un efect major al lucrarilor semnate de Laura Covaci este asigurat de tratarea picturala a spatiului cvasiastral, paclos-fluorescent, alienant, care ocupa mai mult de jumatate din cadrul reprezentarii.

Dupa istoria anatomismului stiintific, inaugurta de Vesalius, cel care a “sectionat”, simbolic vorbind, “aura” corpului, am intrat in epoca corpului-subiect, a corpului ca alter-ego-clona perfectibil.

Laura Covaci incearca – poate inconstient si terapeutic – sa prefigureze un nou tip de aura corpurilor verzui-dolofane din care se prelinge cate un cablu, corpurilor rozalii fara brate, focomelii cu aripioare de musca si orificiu-gura in forma de priza scart.

Aurelia Mocanu, The Sunday Newspaper, 2008